Binnenstad (Maastricht)
Binnenstad is sinds 2007 de officiële aanduiding voor de meeste centrale wijk van het centrum van de gemeente Maastricht. Tot die tijd droeg de wijk de naam City.
Ligging
De Binnenstad wordt begrensd door de wijken Boschstraatkwartier en Statenkwartier in het noorden, het Kommelkwartier in het westen, het Jekerkwartier in het zuiden en door de rivier de Maas in het oosten. De Wilhelminabrug en de Sint-Servaasbrug verbinden de Binnenstad met het op de oostelijke Maasoever gelegen Wyck.
Architectuur en bezienswaardigheden
De binnenstad van Maastricht telt veel bezienswaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn het Vrijthof met de Sint-Servaasbasiliek, de Markt met het stadhuis, het Onze-Lieve-Vrouweplein met de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw, de Grote en Kleine Staat met het Dinghuis en de Maas met de Sint Servaasbrug.
Het Museum Spaans Gouvernement, de stijlkamers van het stadhuis, de schatkamers van de Sint-Servaas en de O.L.V.-Basiliek en het historisch museum De Drukkerij bieden inzicht in de lange historie van de stad.
De gehele binnenstad is beschermd stadsgezicht. Talloze panden zijn rijksmonumenten. Alleen al in de binnenstad bevinden zich 2 romaanse kerken, 2 gotische kerken en 3 barok kerken.
In de binnenstad van Maastricht zijn ook interessante voorbeelden van moderne architectuur te vinden. Tussen Markt en Maas staat het winkel- en kantorencomplex Mosae Forum van Jo Coenen (2002-2007), in de Kleine Staat de vernieuwde Bijenkorf van Kees Rijnboutt, en nabij het Vrijthof het winkelcentrum Entre Deux van Arno Meijs en het Staarcomplex van Charles Vandenhove.
Voorzieningen
De wijk kent een groot aantal voorzieningen. In het noordelijk deel van de wijk, aan de Markt, ligt het stadhuis met bijbehorende stadskantoren. In het zuidelijk deel, bij het Onze-Lieve-Vrouweplein zijn een aantal internationale instituten gevestigd, o.a. het European Institute of Public Administration en het European Orientation Centre. Vlakbij het Vrijthof is de juridische faculteit van de Universiteit Maastricht gevestigd in het voormalige gouvernementsgebouw. Ook elders in de binnenstad bevinden zich kantoren van overheidsdiensten en bedrijven.
Winnaar 2008: 'Entre Deux'
Entre Deux, Maastricht
Het in verval geraakt winkelgebied Entre Deux werd herontwikkeld tot een toegankelijke winkelstraat van hoge stedelijke en architectonische kwaliteit, die nu wel een perfecte verbinding vormt tussen de twee belangrijkste pleinen van Maastricht: de Markt en het Vrijthof.
De ingenieuze oplossing voor het hoogteverschil ter plaatse leverde niet alleen extra ruimte op voor detailhandel, maar maakt het geheel ook spannend in zijn vormgeving en uitstraling. De zorgvuldige inpassing van de uit de dertiende eeuw stammende Dominicaner Kerk, nu in gebruik als boekenwinkel, is daar mede debet aan. Maastricht heeft er daadwerkelijk een stuk stad bij gekregen.
Entre Deux heeft grote indruk gemaakt op de jury van de FGH Vastgoedprijs vanwege het gevoel voor detail dat eruit spreekt. Maar ook dankzij het feit dat het een bijzonder geslaagde poging is om een verlieslijdend project tot een succesvol en sfeervol winkelgebied te herontwikkelen. Bovenal is de jury onder de indruk van het respect dat de ontwikkelaar heeft getoond voor de historische omgeving waarbinnen hij moest opereren. Het project is naadloos ingepast in de Maastrichtse binnenstad, en voegt daar met zijn bijzondere sfeer en hoge kwaliteit ook echt iets toe. Behalve winnaar van de FGH Vastgoedprijs 2008 maakt dat het project Entre Deux evenzeer een bron van inspiratie voor iedere vastgoedprofessional die binnenstedelijke herontwikkeling tot zijn vakgebied rekent.
Het belangrijkste deel van het kernwinkelcentrum van Maastricht ligt in deze wijk (een ander deel ligt op de andere Maasoever, in Wyck). De Grote Staat, de Kleine Staat, de Maastrichter Brugstraat en de Wolfstraat zijn bekende winkelstraten met voornamelijk landelijke winkelketens. In de kleinere zijstraten bevinden zich meer lokale winkels. Onlangs zijn twee nieuwe overdekte winkelcentra aan het bestaande areaal toegevoegd: Mosae Forum en Entre Deux. In de zuidelijke binnenstad (Stokstraat, Bredestraat) hebben zich voornamelijk luxe winkels gevestigd.
In de binnenstad van Maastricht bevinden zich talloze horecavoorzieningen, vooral in de uitgaanscentra Onze-Lieve-Vrouweplein, Sint-Amorsplein-Platielstraat en Vrijthof. Hier bevindt zich ook het Theater aan het Vrijthof.
Een groot aantal stadsbuslijnen van Veolia stoppen op de Markt, het Vrijthof en de Maasboulevard (bij Mosae Forum). De bussen verbinden de binnenstad met het in Wyck gelegen station Maastricht en de buitenwijken. Een aantal Belgische regionale buslijnen lopen eveneens via de Maastrichtse binnenstad. Er bestaan plannen voor een sneltramverbinding tussen Maastricht en het Belgische Hasselt. Een van de mogelijke tracés van deze nieuwe tramlijn, die in 2012 operationeel zou moeten zijn, loopt via de Markt; andere varianten voorzien een tracé via de Maasboulevard.
Economisch belang
De binnenstad van Maastricht is, vanwege het grote aantal bezienswaardigheden en het aantrekkelijke winkelcentrum, van groot toeristisch belang. De binnenstad trekt honderdduizenden bezoekers per jaar, die veel geld uitgeven in hotels, cafés, restaurants, winkels, musea en theaters, en aan parkeergeld, zowel in de binnenstad, als in andere delen van de stad. Het grote aantal evenementen (Winterland, carnaval, concerten André Rieu, maar ook de 'gewone' weekmarkten) versterkt de positie van de Binnenstad als economische motor van de stad Maastricht.
De gemeente Maastricht, met kantoren in Mosae Forum, is een belangrijke werkgever. In de binnenstad zijn verder talloze grote en kleinere ondernemingen gevestigd, die aan duizenden mensen werk bieden.
De ontwikkeling van de binnenstad als het economische hart van Maastricht heeft gevolgen gehad voor het leefklimaat in het centrumgebied. Initiatieven als het project Wonen Boven Winkels, waarbij de leegstaande etages van winkelpanden worden verbouwd tot appartementen, en het gemeentelijk beleid inzake het evenementenaanbod in de stad zijn onder meer gericht op het verbeteren van de bewoonbaarheid van de binnenstad.
dinsdag 8 juni 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten